Det Brun-Gula köket: Kladdkaka

Kladdkaka, The Cure

Desserten först

Vi gör som barnen, en omvänd middag och inleder med efterrätten.

Som räcker till ett rejält party back-stage.

OBS: Måttangivelserna skall endast ses som riktlinjer. Pröva dig fram. Tricket är att göra flera små kladdkakor dagarna innan den stora festen.

1.    Skala Paranötter (även kallade Brazilian nuts). Det innebär egentligen att endast skrapa av den bruna hinnan på nötterna.

2.    Skölj nötterna i vatten så att skalresterna avlägsnas.

3.    Smöra och ströa valfri ugnsform.

4.    Torra ingredienser blandas i bunke.

5.    Våta ingredienser värms i kastrull.

6.    Blanda vått och torrt i bunken.

7.    Stjälp ut smeten i ugnsformen och grädda i 175 grader cirka 20 minuter.  Kakan kan var rejält kladdig, den stelnar vid avkylning.

8.    Koka kolasåsen i en oöm stekpanna. Ju längre tid, desto godare blir den. (och ja, du kommer att få slit hund med rengöringen)

9.    Dekorera med Paranötterna och ringla kolasås över.

10.  Förvara kakan i frysen för att behålla formen och dekorationen.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke

Vetemjöl, 6 dl

Muscovadosocker, 4 dl

Salt, 1 tsk

Bakpulver, 2 tsk

Mörk choklad (hackad), 150 gr

Vaniljsocker, 4 tsk

Värm de våta ingredienserna i en kastrull

Havregrädde, 4 dl

Vegosmör (Naturli är godast), 250 gram

Muscovado-sirap, 4 msk

Mörk och ljus rom, efter behag


Koka Kolasås i en stekpanna (ja, du kommer att få slita hund med rengöringen)

Muscovadosocker, 1,5 dl

Muscovado-sirap, 1 dl

Salt

Rom, som smaksättning

Servera kakan med vegansk kräm-fräsch, spetsad med rom (ja, det var ett väldigt tjatande om denna rom)

Hemligheten bakom en himmelsk kladdkaka består i muscovadosocker (som ger en komplex smakbrytning) och olika sorters rom (mycket).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tre skott i natten - Vandring i spåret efter Sveriges enda tågrån.

Malmö museum - Levandegör stadens historia

Requiem från kyrkogårdar