Det Brun-Gula köket: Kladdkaka
Kladdkaka, The
Cure
Desserten först
Vi gör som barnen,
en omvänd middag och inleder med efterrätten.
Som räcker till
ett rejält party back-stage.
OBS: Måttangivelserna
skall endast ses som riktlinjer. Pröva dig fram. Tricket är att göra flera små
kladdkakor dagarna innan den stora festen.
1.
Skala
Paranötter (även kallade Brazilian nuts). Det innebär egentligen att endast skrapa
av den bruna hinnan på nötterna.
2.
Skölj
nötterna i vatten så att skalresterna avlägsnas.
3.
Smöra
och ströa valfri ugnsform.
4.
Torra
ingredienser blandas i bunke.
5.
Våta
ingredienser värms i kastrull.
6.
Blanda
vått och torrt i bunken.
7.
Stjälp
ut smeten i ugnsformen och grädda i 175 grader cirka 20 minuter. Kakan kan var rejält kladdig, den stelnar vid
avkylning.
8.
Koka
kolasåsen i en oöm stekpanna. Ju längre tid, desto godare blir den. (och ja, du
kommer att få slit hund med rengöringen)
9.
Dekorera
med Paranötterna och ringla kolasås över.
10.
Förvara kakan i frysen för att behålla formen
och dekorationen.
Blanda de torra
ingredienserna i en bunke
Vetemjöl, 6 dl
Muscovadosocker, 4
dl
Salt, 1 tsk
Bakpulver, 2 tsk
Mörk choklad
(hackad), 150 gr
Vaniljsocker, 4 tsk
Värm de våta
ingredienserna i en kastrull
Havregrädde, 4 dl
Vegosmör (Naturli
är godast), 250 gram
Muscovado-sirap, 4
msk
Mörk och ljus rom,
efter behag
Koka Kolasås i en
stekpanna (ja, du kommer att få slita hund med rengöringen)
Muscovadosocker,
1,5 dl
Muscovado-sirap, 1
dl
Salt
Rom, som
smaksättning
Servera kakan med vegansk kräm-fräsch,
spetsad med rom (ja, det var ett väldigt tjatande om denna rom)
Hemligheten bakom
en himmelsk kladdkaka består i muscovadosocker (som ger en komplex
smakbrytning) och olika sorters rom (mycket).
Kommentarer
Skicka en kommentar